VOIP
تاریخچه
داستان از آزمایشگاه های تحقیق رایانه ای دهه ۱۹۶۰ آغاز می شود: سرورهای دیوار به دیوار ، دفترهای پر از طرح و الگوریتم ها و لباس های شطرنجی بسیار زیاد. نسل اول دانشمندان رایانه ای که اصول اینترنت ، پروتکل ها و اصول راهنمای آن را توسعه می دادند ، پیشگام این ماجرا بودند. هدف ایجاد شبکه ای از ترمینال های رایانه ای بهم پیوسته بود که در نهایت از طریق داده های سوئیچ شده بسته ، معروف به ARPANET ، ارتباط برقرار می کنند.
اگرچه توسعه VOIP ارتباط تنگاتنگی با تاریخچه اینترنت دارد ، اما اولین قدم مستقیم به سمت VOIP،NVP(پروتکل صدای شبکه) بود که نشان داد امکان برقراری ارتباط صوتی در زمان واقعی از طریق یک شبکه سوئیچ شده بسته وجود دارد. در سال ۱۹۷۳ ، NVP با موفقیت برای سازماندهی و بسته بندی داده های صوتی رمزگذاری شده مورد استفاده قرار گرفت و اولین تماس تلفنی از طریق یک شبکه تغییر داده انجام داد.
در حالی که این نوآوری خود انقلابی بود – یک جایگزین دیجیتالی برای تلفن سنتی – فناوری های شبکه ی پشتیبانی محدود بودند. همزمان با توسعه سخت افزار ، نرم افزار ، پروتکل های شبکه و اینترنت ، برنامه های صوتی مبتنی بر اینترنت نیز توسعه یافتند. تا سال ۱۹۹۵ – بیش از ۲۰ سال بعد – بود که VOIP شکل گرفت. Vocaltec نرم افزار جدیدی را منتشر کرد که به هر کسی امکان می داد کامپیوتر خانگی خود را با سخت افزار اضافی به تلفن اینترنتی تبدیل کند.
با استفاده از پروتکل اینترنت همه گیر (IP) برای انتقال و دریافت ارتباطات صوتی ، می توان به راحتی از طریق وب با استفاده از همان مسیرها و سوئیچ های داده های عادی ، تماس برقرار کرد. گسترش اینترنت پرسرعت و باند پهن در دهه ۲۰۰۰ ، قابلیت اطمینان و در دسترس بودن، موفیقیت فناوری تجاری نوظهور را افزایش داد.
VOIPیک چیز ترسناک برای بازار تلفن سنتی است. پویا تر ، مقرون به صرفه و یکپارچه با فناوری داده ها است. از انعطاف پذیری اینترنت به جای زیرساخت های ثابت مورد نظر استفاده می کند و به ارائه دهندگان و کاربران VOIP گزینه دیگری برای همگرایی بازار سیستم تلفن قدیمی ساده POTS)) می دهد. این که VOIP دستکاری در بازار بوده است یا موفقیت دیگری در قرن ۲۰ بوده است را نمی توان با قطعیت گفت.
تنها در سال ۱۹۹۵ و هنگامی کهVOIP وارد بازار شد ، صنعت ارتباطات تجاری از راه دور به طور قابل توجهی تغییر کرد. رهبران صنعت آن زمان – مانند بقیه – درک محدودی از شبکه جهانی وب در حال ظهور ، زیرساخت ها و نرم افزار آن داشتند. با ظهور اینترنت باند پهن چند سال بعد ، مخابرات امن شد. این واقعیت را اضافه کنید که AT&T شکاف بین ارتباطات از راه دور و فناوری رایانه را در طول دهه ۱۹۶۰ اعمال می کرد ، و این تنها زمانی بود که NVP و سایر فناوری ها با بودجه دولت توسعه یافتند که این دو صنعت ادغام شدند.
و گرچه ما از ایده VOIPبرای نجات مخابرات از شر شرور تلفن سنتی استفاده می کنیم ، اما می دانیم که موفقیت VOIP در واقع مدیون پتانسیل خام آن برای کاهش هزینه ها و ادغام با فناوری های داده است. اینترنت قبلاً نحوه درک ارتباطات ما را تغییر داده بود و این امر قبل از اینکهVOIP از نظر تجاری قابل استفاده باشد ، بر مخابرات تأثیر می گذارد. VOIP به عنوان گسترش طبیعی حرکت به سمت فناوری دیجیتال ادامه یافت و در نهایت بر ارتباطات تجاری تأثیر گذاشت.
اولین سرویس VOIPدر ابتدا به صورت رایگان به بازار عرضه شد و نه به این دلیل که این ترفندی برای تضعیفBaby Bells بود ، بلکه به این دلیل بود که برای اولین بار یک سرویس تلفنی جزو صنعت POTS و خطوط تلفن ثابت نبود. ارتباطات صوتی از طریق زیرساخت های دسترسی عمومی هرگز امکان پذیر نبود. تا زمانی که هزینه دسترسی به اینترنت را پرداخت می کردید ، می توانید هر داده ای را که کامپیوتر شما از عهده آن برمی آید انتقال دهید.
این امر به ویژه در بازار از راه دور برای تماس های ارزان قیمت باز می شود. مشاغل بین المللی به دلیل اتهامات عوارضی چکش خورده بودند. به همین دلیل است که شرکتهای ارتباط از راه دور آمریکایی درخواست VOIP کرده اند و به همین دلیل در کشورهای جهان غیرقانونی یا به شدت محدود شده است.
VOIP به راحتی از پس انداز مردم و بهبود بازگشت سرمایه ، از سرمایه گذاری در زیرساخت ها گرفته تا هزینه های طولانی مدت استفاده می کند.
ساختار2
سیستم های سنتی از شبکه سوییچینگ بسته CSN (circuit-switched network) بهره می برند. در یک سیستم آنالوگ سیگنال های صوتی روی زوج سیم مسی حرکت می کنند تا به طرف مقابل رسیده و تماس را برقرار سازند. برای همین منظور یک ارتباط کابلی مسی بین دو طرف باید برقرار باشد. در حالت ساده یک زوج سیم بین طرفین می تواند باشد. در حالت سانترال و مخابراتی تمامی کابل ها به یک مرکز می رود. در آنجا مرکز به صورت اتوماتیک ارتباطات کابلی را بین طرفین برقرار می سازد.
سیستم VoIP از PST (packet-switching technology) استفاده می کند. در این روش سیگنال صدا به پکت های کوچک دیتا تبدیل می شود. سپس روی بستر شبکه آن را انتقال داده و تماس های صوتی را ارسال و دریافت می کند.
سیستم ویپ به سیم مسی وابسته نیست و انتقال صدا مانند انتقال اطلاعات صورت می گیرد. استفاده از شبکه WiFi، مسیر یاب ها، سیستم موبایل و تمامی موارد شبکه و اینترنت در این حالت امکان پذیر است. دقیقا به مانند زمانی که فایلی را در یک شبکه داخلی جابجا می کنید یا آن را روی اینترنت به هر نقطه ای در سرتاسر جهان می فرستید، صدای خود را ارسال می کنید. این یعنی محدودیت جغرافیایی دیگر معنایی ندارد.
انواع2
برخی از مهم ترین انواع پروتکل های VIOP به شرح ذیل می باشد:
- Session Initiation Protocol (SIP)
- Inter-Asterisk Exchange (IAX)
- Unified Networks IP Stimulus (UNISTIM)
- Media Gateway Control Protocol (MGCP)
- H.323
- Skinny Client Control Protocol (SCCP)
- پروتکل SIP
این پروتکل از جمله مهم ترین و محبوب ترین پروتکل های viop می باشد، این پروتکل به معنای شروع، پایان و حفظ جلساتی است که بر روی بستر آی پی انجام می شوند البته SIP به تنهایی عمل نخواهد کرد و تعداد دیگری پروتکل مانند RTP، RTSP و SDP به عنوان مکمل آن خواهند بود.
کاربرد SIP به گونه ای است که با دریافت درخواست از سمت کلاینت به کمک سرور مربوطه آن را پاسخ می دهد.
به دلیل این که این پروتکل ساختار متنی دارد شباهت بسیاری به پروتکل Http نیز دارد، با این که SIP بر روی پورت های متفاوت قابل تغییر می باشد اما به صورت پیش فرض بر روی پورت های 5060 TCP و 5060 UDP کار می کند.
- پروتکل IAX
این پروتکل در جهت بهبود و رفع مشکلات SIP به وجود آمد که البته نسخه ی پیشرفته تر آن با نام IAX2 نیز می باشد، از پروتکل IAX می توان برای انتقال انواع دیتا استفاده کرد. این پروتکل از ارتباطات تصویری نیز به خوبی پشتیبانی می کند، نکته ی مهم در این پروتکل این است که برای استفاده از آن و برقرار کردن تماس نیازی به چندین پورت نخواهد بود و این امر باعث افزایش امنیت در ارتباطات خواهد بود.
یکی از مهم ترین تفاوت های پروتکل های IAX و SIP در این است که در سیپ تنها بسته های کنترلی دریافت و ارسال خواهند شد در صورتی که در IAX علاوه بر بسته های کنترلی صوت و تصویر نیز انتقال می یابند.
- پروتکل UNIStim
این پروتکل توسط Avaya خریداری و سپس توسعه داده شده است، مهم ترین هدف از طراحی این پروتکل استفاده برای تلفن های تحت شبکه و تلفن های نرم افزاری می باشد.
- پروتکل) MGCPنظارت بر درگاه رسانه(
این نوع از پروتکل توسط IETF عرضه شده و از 2 پورت Port 2427 UDP و 2427 TCP Port استفاده می کند، البته این پروتکل دارد جای خود را به SIP و IAX می دهد. به طور کلی برای کنترل درگاه رسانه از این پروتکل استفاده می شود.
- پروتکلH.323
این پروتکل به نام پروتکل صدا نیز شناخته می شود علاوه بر این که امنیت بسیار بالایی دارد می تواند در بستر voip صدا را منتقل کند، این نوع علاوه بر کاربرد بیش تر محبوبیت بالاتری نیز دارد.
این پروتکل جهت برقراری ارتباطات صوتی و تصویری در شبکه های مبتنی بر ISDN و IP مورد استفاده قرار می گیرد.
- پروتکل SCCP
این پروتکل نیز توسط سیسکو عرضه شده است این نوع پروتکل برای تلفن های تحت شبکه سیسکو می باشد، به زبان ساده تر این پروتکل برای ارتباط سیسکو با تلفن های تحت آیپی است.
لازم به ذکر است با توجه به این که استریسک از این پروتکل پشتیبانی می کند ولی بهتر است برای آن از پروتکل SIP استفاده شود.
کاربردهای VoIP3 و 4
فناوری VoIP کاربردهای بسیاری در سیستم های مخابراتی امروزه دارد. از VoIP برای انتقال خوط تلفن، اتصال دفاتر به سیستم تلفنی یکدیگر، ایجاد مرکز نوین پشتیبانی مشترکین استفاده شده است. فناوری VoIP در این موارد باعث کاهش هزینه، افزایش امکانات و بهبود قابلیت اطیمنان می شود. در ادامه برخی از کاربردهای VoIP را بررسی می کنیم.
- در انتقال خطوط تلفن (شهری و خارجی)3
یکی از مهمترین کاربردهای فناوری VoIP انتقال خطوط تلفن بر روی اینترنت است. در این کاربرد تماس های تلفنی با استفاده از گیت وی های VoIP از یک سو به صورت بسته های دیتا در می آیند و در سوی دیگر دوباره بر روی خطوط تلفنی قرار می گیرند. با توجه به ارزان بودن و فراگیر بودن دسترسی به اینترنت، انتقال خطوط تلفن به سهولت انجام می گیرد و در هزینه ها به شدت صرفه جویی می شود. ارسال تماس ها بر روی اینترنت در مبدا را اصطلاحاً اوریجینشن (Origination) می گویند. در مقصد (که ممکن است آنسوی دنیا باشد) تماس ها با عمل ترمینشن (Termination) دوباره به صورت مکالمات تلفنی در می آید. با توجه به صرفه جویی در هزینه ها، این کاربرد VoIP به شدت فراگیر شده است.
در برخی نقاط مانند کمپ های واقع در بیابان، مراکز دور از شهر، ایستگاه های دریایی و مناطق صعب العبور، مخابرات امکان واگذاری خطوط تلفن را ندارد. برای استفاده از خطوط شهری در چنین مراکزی سرویس VoIP مورد استفاده قرار می گیرد. ابتدا به کمک لینک وایرلس یک بستر ارتباطی بین دو نقطه ایجاد می گردد، سپس خطوط تلفن به این نقاط انتقال می یابد.
- در مراکز تماس نوین 4
فناوری VoIP برای ایجاد مراکز تماس نوین برای پشتیبانی بهینه کاربران و یک سیستم بازاریابی قوی استفاده می شود. در این نوع کاربرد هدف کمتر کردن هزینه ها نیست. بلکه هدف اصلی استفاده از قابلیت های فراوان فناوری VoIP است. مراکز تماس نوین قابلیت های بسیاری در اختیار کاربران می گذارد. به عنوان مثال کاربران می توانند همزمان از روش های چت، ایمیل، تماس تلفنی و پیام کوتاه برای ارتباط با یک سازمان و یا شرکت استفاده کنند. در این کاربرد VoIP ، مدیران به سادگی می توانند فعالیت کارمندان در پاسخگویی به مشتریان را نظاره کنند. ترکیب فناوری VoIP با نرم افزارهای کامپیوتری باعث می شود بهرور ی کارمندان افزایش یافته و زمینه جلب رضایت مشتریان فراهم شود.
- در سازمان ها، شرکت ها و ادارات دارای شعب4
سازمان ها و مجموعه هایی که دارای دو و یا چندین دفتر و شعبه در یک شهر و یا شهرها و کشورهای مختلف می باشند، به صورت روزانه با همدیگر در حال تماس تلفنی می باشند. این مجموعه ها برای این کار از سیستم تلفن شهری بهره می برند.
مزیت و کاربرد بزرگ سیستم VoIP برای این مجموعه ها یکپارچه سازی تلفن مجموعه می باشد. با کمک تکنولوژی VoIP سیستم تلفن تمام مراکز با هم یکپارچه شده و در حکم یک سانترال واحد عمل می کنند. ارتباط داخلی با همدیگر تنها با گرفتن شماره داخلی میسر می شود و دیگر مشکلات شماره گیری طولانی و اشغالی خطوط و موارد دیگر نمی شوند. انتقال شخصی که از بیرون دفتر شماره گیری کرده به افراد حاضر در دفاتر دیگر و شعب و کارخانه از همان محل میسر می باشد و نیاز به ارجاع دادن شخص به گرفتن شماره دفاتر دیگر نیست. دیگر اینکه برای ارتباط با کلیه دفاتر تنها ارایه دادن شماره و درج روی کارت شماره دفتر مرکزی کفایت می کند. مزیت بزرگ دیگر آن این است که کلیه مکالمات بصورت رایگان انجام می پذیرد.
- برای جایگزینی سانترال های سنتی3
با استفاده از سیستم VoIP میتوان به کلی سانترال های قدیمی را کنار گذاشت. در این صورت تمامی کاربران دارای تلفن های VoIP می شوند و ازتلفن های سنتی استفاده نمی کنند. هرچند در این روش تجهیزات قدیمی (سانترال ها و تلفن های آنالوگ) از رده خارج می شوند، اما سیستم VoIP جدید امکانات بسیار بیشتری در اختیار کاربران می گذارد.
- برای اپراتورهای تلفن های ثابت3
اپراتورهای تلفن ثابت مانند شرکت مخابرات ایران می توانند از فناوری VoIP بهره بگیرند و به کاربران سرویس های VoIP بدهند. در این صورت کاربر دیگر نیازی به خرید خط تلفن از شرکت مخابرات ندارد. بلکه از اتصال دسترسی به اینترنت خود (ADSL و یا بیسیم) هم برای مکالمات استفاده می کند و هم به برای اینترنت. به این نوع کاربرد فناوری VoIP اصطلاحاً شبکه نسل آتی (NGN) می گویند. البته ساختار شبکه NGN تفاوت هایی با سیستم VoIP درون سازمانی دارد. اما هر دو از کاربردهای VoIP محسوب می شوند.
- فناوری VoIP برای اپراتورهای تلفن همراه3
اپراتورهای موبایل می توانند از فناوری VoIP بهره زیادی بگیرند. بهترین مزیت VoIP برای اپراتورهای موبایل امکان ترکیب شبکه موبایل و تلفن ثابت( Fixed and Mobile Convergence – FMC ) است که به این اپراتورها اجازه می دهد سرویس های یکسانی به کاربران موبایل و کاربران تلفن ثابت ارائه کنند. به عنوان مثال کاربر می تواند با تلفن ثابت اس ام اس ارسال کند و یا از موبایل خود برای دسترسی به صندوق پستی تلفن ثابت استفاده کنند.
- در دور کاری4
امروزه دورکاری برای کاهش هزینه ها به امری عادی بدل شده است. افرادی که نیاز به حضور فیزیکی آنان نیست در منزل . یا محل دیگر خارج از مجموعه به انجام امور مشغول می گردند. کاربرد VoIP برای این افراد این است که یک گوشی داخلی در محلی که هستند قرار داده می شود تا علاوه بر از بین بردن هزینه مکالمه، تماس به راحتی صورت گرفته و تماس از بیرون مجموعه با این شخص به آسانی صورت گیرد و حضور آن شخص در خارج شرکت احساس نشود.
- در رستوران ها ، مراکز خدماتی و فروشگاه های زنجیره ای4
رستوران ها و فروشگاه های زنجیره ای که سرویس های بیرون بر نیز دارند علاوه بر اینکه با همدیگر در تماس هستند لازم است تماس مشتری را به نزدیکترین شعبه انتقال دهند. بهترین روش برای این کار استفاده از سیستم VoIP می باشد. با این کار یک شماره به عنوان شماره مرکزی به مشتریان اعلام می گردد و سپس از آنجا تماس ها به نزدیکترین شعبه انتقال می یابد. کاربرد VoIP در اینجا متمرکز کردن شماره است.
- برای افراد کثیر السفر4
افرادی که بصورت مداوم در حال سفرهای داخل و خارج از کشور می باشند بیشترین بهره را از این سیستم می برند. این افراد در مکان هایی که به سرویس اینترنت مجهز می باشد می توانند با موبایل خود به مرکز تلفن تحت شبکه به مانند یک داخلی با پرسنل شرکت در تماس باشند و یا با شماره های مستقر در دفتر شماره گیری نمایند که سبب کاهش هزینه می گردد. از دیگر امکانات این سیستم امکان اتصال سیم کارت به این مجموعه می باشد. بدین معنی سیم کارت داخل دستگاه نصب شده و اشخاص می توانند با شماره موبایل کسی که در سفر است تماس گرفته و مکالمه از طریق اینترنت به موبایل متصل به اینترنت انتقال یابد که سبب کاهش هزینه رومینگ برای مسافر و کاهش هزینه مکالمه بین المللی برای تماس گیرنده می گردد.
- استفاده از خطوط واقع در شهر دیگر4
فرض نمایید در دفتری واقع در یک شهر قرار دارید و تماس های زیادی با شهر یا کشور دیگری برقرار می کنید یا تماس های زیادی از آن جا با شما گرفته می شود.
اولین مزیت این سیستم برای شما این است که در صورت در اختیار داشتن یک شماره در شهر و کشور دیگر، تماس هایی که حاصل می کنید هزینه مکالمه شهری عادی در آن نقطه محاسبه می شود. همچنین افراد تماس گیرنده با شما نیز هزینه مکالمه شهری عادی را پرداخت می کنند. مزیت دیگر این سیستم آن است که شخص تماس گیرنده متوجه عدم حضور شما در آن شهر نمی گردد. برای مثال می توانید برای انجام معاملات خارجی، خود را واقع در دفتری خارج از ایران معرفی کرده ولی تماس ها از داخل ایران پاسخگویی شود.
- برای کارخانجات و مجموعه های وسیع4
استفاده از سیستم های رایانه ای و شبکه برای سازمان ها و مجموعه ها و کارخانجات امری اجتناب ناپذیر است. تمامی کارخانجات و مراکز دارای وسعت برای انتقال اطلاعات و داده ها بصورت وایرلس یا فیبر نوری یک ارتباط شبکه ای بین نقاط فراهم می کنند. راه اندازی سیستم تلفن مرکزی تحت شبکه بر روی همین بستر امکان پذیر می باشد و دیگر نیاز به کابل کشی مجزا برای تلفن وجود ندارد.
مزایای VoIP 5
- ویژگی های پیشرفته و انعطاف پذیری
در حالی که استفاده از این فن آوری برای همه سودمند است، شرکت ها و سازمان ها بیشترین نفع را از این سیستم می برند. شرکت ها می تواند با استفاده از سیستم تلفن تحت شبکه بهره وری روزانه خود و ارتباطات را افزایش دهند.
سیستم تلفن سنتی برای شرکت های کوچک می تواند استفاده شود که به صورت دستی بسیاری از امور را انجام دهند. در حالی که سازمان های بزرگ که به صورت عادی دارای شعب زیاد، تعداد تماس بالا و مکالمات راه دور هستند استفاده از این سیستم برای آنها ضروری است.
سیستم VoIP انواع فن آوری پیشرفته و ویژگی هایی را ارائه می دهد که به نفع تجارت شما است. برای آشنایی بیشتر با این سیستم و روش کار آن می توانید ویپ VoIP چیست و روش کار آن چگونه است را مطالعه بفرمایید. تماس مجازی همچنین قابلیت انعطاف پذیری و چابکی بیشتری را در مقایسه با سیستم های تلفن آنالوگ ارائه می دهد. در ادامه بخوانید تا در مورد برخی از ویژگی های متمایز یک تلفن VoIP اطلاعات کسب کنید.
- امکانات پایه
- مدیریت آسان
- عدم محدودیت جغرافیایی
- ارتباط رایگان
- گسترش آسان
- حفظ شماره
- امکانات بیشتر
- کنفرانس چند طرفه
- استفاده از تلفن های نرم افزاری
- منشی تلفنی IVR چند لایه
- امکان اتصال موبایل
- شماره گیری سریع
- صندوق پستی
- شماره گیری با نام اشخاص
- بستن شماره های خاص
- امکان ضبط و شنود مکالمات
- لیست مکالمات
- امکان برقراری مکالمه تصویری
- دریافت فکس و ارسال آن به ایمیل
- قابلیت جابجایی و گسترشی که قابل صرفنظر نیست
با وجود ارتباطات VoIP، امکان از دست رفتن تماس ها به دلیل دور بودن از محیط کارتان وجود ندارد. با کمک تلفن های تحت شبکه و موبایل، بر روی بستر اینترنت به راحتی به سیستم مرکز تلفن محل کارتان متصل می شود. در محیط داخلی نیز از بستر شبکه کابلی و WiFi می توانید برای این ارتباطات بهره بگیرید. از مزایای VoIP چیست عدم نیاز به سیم کشی جدا برای تلفن ها است.
می توانید در جاده و سفر تجارت خود را مدیریت کنید، جلسات کاری برقرار کنید و موردی را از دست ندهید. همچنین می توانید مکالمات خود را به شرکت منتقل کنید یا از دفتر تماس به موبایل شما منتقل شود. به این ترتیب هیچ مکالمه ای از دست نخواهد رفت.
امکان قرار گرفتن در محل کار خود در هر نقطه، ارتباط با مشتریان، کارمندان و مشتریان بالقوه شما را آسان تر می کند. نرم افزارهای زیادی برای گوشی های موبایل آمده است. این به شما امکان می دهد با تلفن همراه خود هم به شکل موبایل و هم به صورت تلفن شرکت استفاده کنید. با کمک این سیستم:
نیازی به سیم کشی مسی مجزا برای تلفن ها نیست
- مدیریت کسب و کار خود را از راه دور دارید.
- انتقال تماس بین موبایل شما و دفتر
- قابلیت استفاده از نرم افزار های تلفن برای موبایل
- مقرون به صرفه و اقتصادی
همانطور که ذکر شد امکانات زیادی در سیستم ویپ برای شما فراهم است. امکانات پایه در هر دو سیستم وجود دارد. زمانی که صحبت از امکانات پیشرفته می شود بسیاری از آنها در مدل سنتی قابل اجرا نیست. آنهایی هم که قابل اجرا است نیاز به تجهیزات اضافه دارد.
از امکاناتی که قابلیت اجرایی در سیستم های سنتی وجود ندارد ارتباطات یکپارچه روی بستر اینترنت و اینترانت است. همین مقوله هزینه مکالمات شما را می تواند تا حدود زیادی کاهش دهد. مکالمه تصویری از دیگر ویژگی های سیستم های ویپ است که در آنالوگ قابل اجرا نیست.
مثال برای امکاناتی که قابل اجرا هست اما تجهیزات لازم دارد سیستم ضبط مکالمات است. این سیستم به صورت دیفالت روی سیستم های پیشرفته ویپ وجود دارد. اما برای سیستم سنتی باید دستگاهی جداگانه خریداری شود که هم هزینه بر است و هم از نظر کارآیی به گرد پای ویپ نمی رسد.
- کاهش هزینه مکالمات
- حذف هزینه خرید تجهیزات اضافی برای امکانات بیشتر
- حدف هزینه سیم کشی مجزا برای تلفن ها
- چت، تماس ویدئویی، کنفرانس تلفنی – همه در یک پکیج
در مراکز VoIP سری پیشرفته نرم افزار های کمکی در پکیج ادغام شده اند که امکانات فراوانی را در اختیار شما قرار می دهند. امکانات ارتباطی اضافه بر صوتی از مزایای VoIP چیست ، می باشد.
ارتباطات دیجیتال باعث شده تا کارکنان بتوانند راحت تر از هر زمان دیگری با همدیگر، مشتری ها و همکاران در ارتباط باشند. حتی می توانند تماس ها روی موبایل منتقل کنند. با استفاده از تلفن VoIP می توانید ایده ها، مسائل و اطلاعات را با بقیه به اشتراک بگذارید. همچنین پروژه های خود را با ابزار هایی مانند IM، ویدیو و چت به اشتراک بگذارید. تلفن های VoIP را به حساب کاربران متصل کنید و با آنها ارتباط بر قرار کنید. با یک اکانت از تمامی موارد ذکر شده استفاده کنید.
- پیام فوری (IM)
- چت گروهی
- اشتراک گذاری ویدیو
- کنفرانس تلفنی
- کنفرانس ویدیویی
- بین تماسهای همزمان جابجا شوید
معایب VoIP و چالش های آن6
طبیعتا استفاده از هر سیستمی در کنار مزایای بی شمار، دارای معایبی می باشد. حالا نگاهی به معایب ویپ می اندازیم.
- وابستگی به برق
از آنجایی که VoIP برای کار کردن به برق نیاز دارد، هرگونه قطع برق می تواند منجر به از دست دادن خدمات شود. این را می توان با استفاده از پشتیبان های باتری یا ژنراتورها کاهش داد، اما این راه حل ها می توانند گران بوده و نیاز به تعمیر و نگهداری داشته باشند.
- امنیت
از آنجایی که تماسهای سیستم ویپ بر بستر اینترنت و با استفاده از شبکه انجام میشود، در نتیجه با استفاده از سیستم VoIP مشکلات امنیتی اینترنت و شبکه نیز شما را تهدید خواهد کرد. دادههای دیجیتالی یک تماس VoIP به صورت بستههایی (Packet) بر بستر اینترنت از مبدا به مقصد ارسال میشود. از آنجایی که معمولا سیستم ویپ دادهها را رمزگذاری نمیکند، در نتیجه هر کسی با اتصال به شبکه در مسیر انتقال بستهها از روتر شما به روتر مقصد، میتواند مسیر آن را قطع کند و به تماسهای شما گوش کند.
از دیگر نگرانیهایی که در مورد امنیت سیستم VoIP وجود دارد، این است که در صورت بروز حملات DoS سرویس تلفن از کار میافتد و امکان پاسخگویی به تماسها وجود نخواهد داشت. ارسال حجم زیادی از بستههای غیر معتبر به سرور VoIP باعث ایجاد بار اضافه میشود و سرویس را برای مشتریان و سازمانها از دسترس میکند. همچنین در صورتیکه نرمافزار ویپ مورد استفاده شما ویروسی شود، میتواند به تمام سیستم کامپیوتری و شبکهای شما آسیب بزند.
هکرها همچنین میتوانند با جعل هویت کاربران، اطلاعات حساس و محرمانه یا اطلاعات مشتریان را بدست آورند. با هک کردن سیستم همچنین میتوانند قبضهای سنگینی را برای سیستم تلفن سازمانی شما ایجاد کنند و شما را مجبور به پرداخت مبالغ سنگینی کنند.
- سازگاری
VoIP ممکن است با همه دستگاه ها یا سیستم ها سازگار نباشد. به عنوان مثال، برخی از تلفن های IP قدیمی ممکن است با پروتکل های VoIP جدیدتر سازگار نباشند، و برخی از سیستم های تلفن قدیمی ممکن است نتوانند با VoIP یکپارچه شوند.
خدمات و ابزار7
فناوری VoIP در طول سال ها بسیار محبوب شده است و برای پاسخگویی به نیازهای مختلف مشاغل و افراد تکامل یافته است. امروزه انواع مختلفی از خدمات VoIP در بازار موجود است و درک آنها می تواند به شما در انتخاب مناسب برای سازمان کمک کند.
1) ATA .آداپتور تلفن آنالوگ(
این نوع سرویس VoIP به شما امکان می دهد یک تلفن سنتی را به رایانه یا مودم اینترنتی متصل کنید. ATA سیگنال آنالوگ تلفن را به سیگنال دیجیتالی تبدیل می کند که می تواند از طریق اینترنت منتقل شود.
2. تلفن های IP
این تلفن های مخصوص طراحی شده اند که مستقیماً به اینترنت متصل می شوند و نیازی به ATA ندارند. آنها ظاهر و احساسی شبیه به تلفن های سنتی دارند اما دارای ویژگی های اضافی مانند انتظار تماس، تماس با کنفرانس و شناسه تماس گیرنده هستند.
3. Computer-to-Computer
این ساده ترین شکل سرویس VoIP است که به سخت افزار اضافی نیاز ندارد. تنها چیزی که نیاز دارید یک کامپیوتر، یک میکروفون، بلندگو و یک اتصال اینترنت است. می توانید با استفاده از نرم افزارهایی مانند Skype، WhatsApp یا Zoom به صورت رایگان تماس برقرار کنید.
4. تلفن همراه VoIP
این نوع سرویس VoIP به شما امکان می دهد با استفاده از تلفن همراه و اتصال به اینترنت تماس برقرار کنید. برای برقراری تماس و ارسال پیام می توانید از یک برنامه VoIP مانند WhatsApp، Viber یا Skype استفاده کنید.
5. VoIP مبتنی بر ابر
این یک نوع سرویس VoIP است که توسط یک ارائه دهنده شخص ثالث میزبانی می شود. این به شما امکان می دهد با استفاده از نرم افزار مبتنی بر ابر، تماس بگیرید و سیستم تلفن خود را مدیریت کنید. VoIP مبتنی بر ابر بسیار مقیاس پذیر و قابل تنظیم است و آن را به گزینه ای ایده آل برای مشاغل در هر اندازه تبدیل می کند.
6. VoIP مسکونی
VoIP مسکونی، همانطور که از نام آن پیداست، نوعی از خدمات VoIP است که برای مصارف مسکونی طراحی شده است. این به طور خاص برای کاربران خانگی طراحی شده است که می خواهند از مزایای VoIP بدون صرف هزینه زیاد لذت ببرند. VoIP مسکونی طیف گسترده ای از ویژگی ها را ارائه می دهد که مشابه خدمات تلفن سنتی است، اما با هزینه بسیار کمتر.
7. VoIP کسب و کار
کسب و کار VoIP نوعی از خدمات VoIP است که طیف گسترده ای از ویژگی ها و عملکردها را ارائه می دهد که به طور خاص برای پاسخگویی به نیازهای مشاغل طراحی شده است. برخلاف VoIP مسکونی، VoIP تجاری به شما امکان می دهد چندین شماره تلفن، داخلی و خطوط داشته باشید و مدیریت و سازماندهی ارتباطات تجاری خود را برای شما آسان تر می کند.
8. VoIP موبایل
تلفن همراه VoIP یک فناوری به سرعت در حال رشد است که کاربران را قادر می سازد با استفاده از دستگاه های تلفن همراه خود از طریق اینترنت تماس تلفنی برقرار کنند. این نوع VoIP با تبدیل سیگنال های صوتی به سیگنال های دیجیتالی قابل انتقال از طریق اینترنت کار می کند. این بدان معناست که کاربران می توانند تا زمانی که اتصال اینترنتی پایدار داشته باشند، از هر نقطه از جهان تماس بگیرند.
9. VoIP تلفن نرم افزاری
Softphone VoIP به یک برنامه نرم افزاری اطلاق می شود که می تواند بر روی رایانه، لپ تاپ، تبلت یا دستگاه تلفن همراه شما نصب شود و به شما امکان برقراری تماس تلفنی از طریق اینترنت را می دهد. VoIP تلفن نرم افزاری یکی از محبوب ترین انواع VoIP است زیرا انعطاف پذیری و تحرک زیادی را ارائه می دهد.
10. سخت افزار VoIP
متداولترین قطعه سختافزار VoIP تلفن VoIP است که شبیه یک تلفن سنتی به نظر میرسد و عمل میکند اما به جای خط تلفن به اینترنت متصل میشود. این تلفنها میتوانند سیمی یا بیسیم باشند و در سبکها و ویژگیهای مختلف، از مدلهای ابتدایی گرفته تا پیشرفتهتر با صفحهنمایش لمسی و قابلیتهای ویدئو کنفرانس ارائه شوند.
منابع
.1https://ruternet.com
.2rayanehkomak.com
.3 timanet.com
.4 kavatelecom.com
.5 voipland.ir
.6alovoip.ir
.7 mahanvoip.com